Volkswagen Golf, un vehicul pentru familie din clasa mica de autoturisme, a fost lansat in 1974 si comercializat in intreaga lume de-a lungul a sase generatii de modele si in diverse configuratii sub numele de Golf, mai putin in America de Nod unde a fost cunoscut sub numele de VW Rabbit (modelele MK1 - MK5) si Volkswagen Caribe in Mexic.

Motivul pentru care cei de la Volkswagen au decis sa lanseze in Nord America modelul Golf sub denumirea Rabbit nu ne este foarte clar, in mare parte pentru simplu fapt ca cei de la VW nu au oferit niciodata o explicatie oficiala.

Modelul cu tractiune fata, Golf, a fost prima incercare reusita a grupului Volkswagen de a inlocui modelul Volkswagen Beetle cu tractiune spate si motor racit cu aer. Istoric vorbind, VW Golf este cel mai bine vandut model Volkswagen din toate timpurile si pe locul trei in topul celor mai bine vandute vehicule din lume, cu 25 milioane unitati produse in 2007.

Volkswagen Golf a fost produs initial in configuratia hatchback cu 3 usi, urmata apoi de versiunea in 5 usi, estate/wagon denumita Variant din 1993, convertible (Cabriolet si Cabrio intre 1979 si 2002). De asemenea, VW Golf a dus la nasterea unor modele derivate precum VW Jeta, Vento si Bora.

Numele de Golf a fost derivat din Gulf Stream din limba germana si provine din perioada in care cei de la VW denumeau modelele dupa numele fenomenului natural cel mai des intalnit, si anume vantul. Acelasi principiu a fost aplicat si modelelor Passat, Jetta, Bora si Scirocco.

Fiecare generatie de modele VW Golf a fost nominalizata la premiul European Car of the Year, si dupa multe incercari, in 1992, Volkswagen Golf MK3 a reusit sa castige acest premiu.

In decembrie 2004, Volkswagen a anuntat introducerea unei noi variante Golf V, si anume VW Golf Plus care masura cu 95 mm mai mult decacat versiunea standard, dar cu 150 mm mai putin in lungime decat MPV-ul cu 7 locuri Volkswagen Touran.

Versiunea estate a celei de a cincia generatie de modele VW Golf, Volkswagen Golf V Variant, a fost prezentata oficial publicului la Salonul Auto de la Geneva din Martie 2007. Un aspect interesant cu privire la acest model este ca fabricantul auto a ales un alt nume pentru piata auto Nord Americana unde acesta a fost promovat ca Volkswagen Jetta Sportwagon.